vaken

Vakencorner
Studera > Ekonomi > Artiklar > Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre

Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre

Published by Anonym on 2010-12-16 (2485 reads)
Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Islands president Olafur R. Grimsson förklarade i en intervju för Bloomberg.com att hans land har klarat sig mycket bättre tack vare att man vägrade att betala bankernas förluster och lät dem gå omkull.

– Skillnaden är att i Island lät vi bankerna gå omkull, sa han. Det var privatbanker och vi pumpade inte in pengar i dem för att hålla dem under armarna. Staten tog inte på sig de fallerade privatbankernas skyldigheter.

Tidigare i år, då den isländska regeringen förhandlade fram drakoniska villkor för en räddningsaktion som sedan godkändes av det isländska alltinget, var det Grimsson som gjorde bruk av presidentens rätt att underställa saken en folkomröstning, vilken resulterade i ett rungande nej från islänningarna.

– Island klarar sig mycket bättre än väntat, sa Grimsson.

- Den isländska statens betalningsansvar för utländska placerares fordringar som härstammar från IceSave-konton i den fallerade Landsbanki borde underställas en folkomröstning, sa han.

– Hur mycket kan vi begära att vanliga människor – bönder och fiskare och lärare och läkare och sjuksköterskor – ska ställa upp med för att betala fallerade privatbankers förluster? Den frågan, som har stått i centrum för IceSave-saken, blir nu den brännande frågan i många europeiska länder, sa Grimsson.

Efter det att Island sagt nej till villkoren för räddningsaktionen gav IMF vika och började betala ut ett av IMF organiserat lån på 4,6 miljarder dollar. Nu sade Grimsson att Island kanske inte behöver hela beloppet. Islands bankrutta banker delades, på så vis att placerares fordringar på 85 miljarder dollar separerades från bankernas inhemska verksamhet, och det gjorde att de kunde fortsätta att tjäna den isländska ekonomin.

Storbritanniens och Hollands regeringar, med stöd av IMF och bl.a. Sverige, försökte då tvinga Islands regering att åtminstone ta på sig bankförlusterna för sina landsmäns insättningar i IceSave-banken. Argumentet var att det var en virtuell internetbank som inte fanns på plats utanför Island, och därför skulle Isländska staten stå för insättargarantin även för kunder i utlandet. I själva verket hade både Storbritanniens och Hollands regeringar godkänt IceSave som bank för sina innevånare. De ville dessutom att islänningarna skulle betala den holländska insättargarantins högre belopp till de holländska kunderna. Bara den lilla IceSave-delen av de isländska bankernas förluster kunde ha ruinerat isländska folket i generationer, om inte folkets protester och presidenten stoppat det.


Originalartikel

larouche.se
  Send article
Share on facebook

Navigate through the articles
Previous article Gerry Adams: Befria irländska folket från bankskulderna! Bankväldet – En historik Next article
Kommentarerna ägs av respektive författare. Vi är inte ansvariga för kommentarernas innehåll.

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 20:15  Uppdaterad: 2010-12-16 20:15
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Exempel för framtiden!

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 20:52  Uppdaterad: 2010-12-16 20:52
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Japp! Det är vägen att gå! Ett "fuck you" till bankparasiterna!

Redan 2006 varnade Roger Svensson
,docent på Institutet för näringslivsforskning, för påhittsexpansionen (aka kreditexpansion) som bankparasiterna stod för. Han påpekade att penningmängden öka med runt 18% och att dessa påhitt var det som pumpade upp tillgångsvärderna. Han trodde att det skulle komma en räntechock efter dåvarande val för att dämpa vansinnet - den kom aldrig. Mellanhänderna, bankparasiterna fortsatte istället påhittningen av krediter som de, såsom mellanhand, kunde trissa upp bopriserna med. Bostadsinflationen som följde pga denna upptrissning döpte bankparasiterna om till "värdeökningar" och kunde på så sätt lura folk till att tro att det alltid skulle komma någon större skuldtorsk efter köparen och att köparen "investerade" i framtiden. Hela pyramidspelet är bankparasiternas fel.

Artikeln från 2006:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ ... ar-efter-valet_353006.svd

Citat:
"Den utestående volymen av bostadslån till hushållen har fördubblats från ca 550 mdr kr år 1999 till nästan 1 200 mdr kr i dag." (med "i dag" avses när artikeln skrevs, dvs år 2006.

Nu är de påhittade "bolånen" uppe i 2 000 miljarder! Dvs bankparasiterna har ökat skuldsättningen för bostäder gånger 4 sedan 1999.

Påhittsexplosionen som följde efter 1985 års kreditavreglering är en kort fjärt jämfört med den här brakskiten. 90-talskrisen, orsakad av samma banparasiter, kostade Sverige 60 000 företag och massarbetslöshet.

Frågan är som sagt hur länge vi ska låta dessa experter av låtsasspråk få hålla på? Nationalisera skiten, ha totala skuldavskrivningar, omfördela parasitrovet och släng bovarna i fängelset.

Hoppas Island kan fortsätta visa vägen. Men enligt den svenska bloggerskan Islandsmamman, boende å Island är bankparasitismens korruptionensröta djup även där:

http://blogg.aftonbladet.se/islandsma ... 10/12/rapport-fran-acklet

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 23:10  Uppdaterad: 2010-12-16 23:10
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Oy Vey, konkursa banker, lol

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 23:22  Uppdaterad: 2010-12-16 23:22
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Behövs inte någon ansträngning för det :) Kol Nidre luften håller på att punkteras alldeles av sig själv. Sedan är det bara att se till att parasiterna inte får göra om det! Bysantiska lösningen höll ju i tusen år så det kanske vore en idé istället för Madagaskar?

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 23:47  Uppdaterad: 2010-12-16 23:47
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
http://wakeupfromyourslumber.com/blog ... s-connections-rothschilds

Wikileaks' Assange's Lawyer has connections to Rothschilds


Ny visade sig sv "rättssväsendet" globalt vilka korrupta råttor de är. Alla fattar att sv är laglös och rättslös land där mafia härjar och dessutom så degraderad och fördummat lång ifrån all sund förnuft i degraderad grudd träsket uppetsade av självgodhet och dumhet

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-17 12:10  Uppdaterad: 2010-12-17 12:10
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Banker behövs inte. De gör mer skada än nytta. Kanske dags att inte använda pengar över huvudtaget. Vi sitter på samma klot. Ett maktmedel.

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-20 05:46  Uppdaterad: 2010-12-20 05:46
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Hittade ett klipp om detta, kanske samma klipp som artikel-författaren ovan hänvisar till. Jäkligt bra att Isländarna stod upp mot den onda svarta draken IMF :)God jul!
dvd-infobeställning banner längst ned.
Ikoner
Paypal
Stötta Vaken med en månatlig donation
Facebook
Gå även med i vår facebook-grupp och bli en av de över 8000 som diskuterar där.
Login
Annonsorer och reklam
Annonser:
Att regelbundet vara jordad anses vara den största hälsoupptäckten i modern tid. Jordning släcker inflammation och återställer kroppens elektriska funktioner till det som är normalt. Besök hemsidan earthingpeople.se för mer information.


Prissänkningar på upp till 39%!

BilDelar-Online.SE

Alla intäkter går till frihetsarbete varav 10% går direkt till vaken.se.

Ange rabattkoden ”vaken” i meddelandefältet i kassan när du beställer för att få 2% rabatt på alla produkter utom guld och monsterboxar med Liberty Silver mynt.


Annonsorer och reklam 2

Det enda rätta handlar om informationskriget mellan samhällets etablerade röster och röster från oliktänkande samhällskritiker. Boken berättar detaljerat om de metoder som används för att tysta ner tusentals människors tvivel. Den berättar om yttrandefriheten som ger dig rätten att säga din mening i ett samhälle som ser till att ingen kan höra dig.

Vaken.se har cirka 40.000-50.000 unika besökare (IP:n) varje månad.Vill du annonsera på Vaken.se? Läs här!

Creeper MediaCreeper
Spot B

Manifestation mot de privata bankernas penningmonopol: 30:e augusti och 7:e september

Manifestation mot de privata bankernas penningmonopol: 30:e augusti och 7:e september
30:e augusti kl. 16-19 på Norrmalmstorg, Stockholm.
7:e september kl. 16-19 på Medborgarplatsen i Stockholm.

Följande frågor kommer manifestationen att handla om:
- Hur skapas pengar?
- Vem skapar pengar?
- Vilket slags pengar som skapas?
- Vilka tjänar/förlorar på systemet?
- Varför ska pengar vara en utbytesenhet och inte en handelssvara?
- Hur skulle ett demokratiskt penningsystem se ut?

Bland annat dessa talare:
Carl Norberg, PDF
Henning Witte, White-TV
Ulf Sandmark, EAP

Mer om manifestationen den 30:e augusti
Mer om manifestationen den 7:e september

Nigeria ville använda nanosilver mot Ebola – backade efter kritik

Nigeria ville använda nanosilver mot Ebola – backade efter kritik
I Nigeria meddelade hälsoministern Onyebuchi Chukwu den 14 augusti att man genom en donation från en nigeriansk vetenskapsman nu fått tillgång till ”Nanosilver” (kolloidalt silver) för att kunna bota Ebola i landet.

Det var läkaren Rima E. Laibow från organisationen Natural Solutions Foundation, som presenterade silver som ett botemedel mot Ebola. I ett öppet brev till flera presidenter i Afrika beskriver hon nanosilver som en enkel lösning mot Ebolaepidemin. Hon skriver att nanosilver (kolloidalt silver) är ett effektivt medel mot bakterier och virus utan biverkningar. Det behöver ingen kylning och är självsteriliserande, vilket gör det enkelt att hantera. Dessutom kan det framställas förhållandevis billigt, jämfört med traditionella mediciner.

Det öppna brevet om silver som bot mot Ebola fick stor uppmärksamhet runt om i världen och Nigerias hälsominister beslutade att experimentellt behandla ebolasmittade i Lagos. Denna nyhet fick dock amerikanska FDA, U.S. Food and Drug Administration att reagera kraftigt. Man gick ut med öppna varningar och kallade nanosilver-behandlingen för bedrägeri. FDA jämställde nanosilver med bekämpningsmedel och avrådde bestämt från all användning.

Klicka här
för att läsa vidare eller läs på 2op.se

Dr Mercola om Ebola: Skrämselpropaganda är en lukrativ affärsverksamhet

Dr Mercola om Ebola: Skrämselpropaganda är en lukrativ affärsverksamhet
Dr Mercola, den amerikanska läkaren med ett av världens mest kända sajter om naturlig hälsa, konstaterar att den amerikanska myndigheten CDC (Centre for Disease Control) nu för tredje gången i historien klassat ett virus i högsta riskklassen. Två gånger tidigare har man gjort det och båda gångerna visade det sig att riskerna var kraftigt överdrivna: fågelinfluensan 2005 och svininfluensan 2009.

Ebolapaniken är väldigt lik den som gällde fågelinfluensan 2005 och svininfluensan 2009 vars risker och möjliga konsekvenser var kraftigt överdrivna för att hetsa fram försäljningen av onödiga vacciner som senare skulle visa sig vara förenade med hemska bieffekter.

Dr Mercola påminner om att president George Bush under år 2005 förutspådde att inte mindre än 2 miljoner amerikaner skulle dö av fågelinfluensan. Liknande prognoser lämnades 2006, 2007 och återigen 2008.

Läs mer på newsvoice.se

Ryssland fruktar att Kiev försöker förstöra bevis om MH17

Ryssland fruktar att Kiev försöker förstöra bevis om MH17
Kievs regering kan komma att "förstöra bevis", som visar deras egna inblandning i kraschen av den malaysiska flygplanet MH17. Rysslands FN-sändebud Vitalij Churkin, uttryckte oro över den pågående militära operationen i östra Ukraina i strid med FN-resolutionen.

Enligt Churkin så utlovade Ukrainas president Petro Poroshenko ett eldupphör i haveriområdet, "men detta löfte bröts omedelbart, samtidigt som ukrainska tjänstemän offentligt meddelade nya direktiv - att rensa området från milisgrupper och ta kontroll över territoriet, "sade Churkin i New York.

Hela artikeln kan läsas här.

Nyligen så har en tysk pilot gjort en egen analys av dom bilder på MH17 som tagits på platsen.
Chockerande analys av "nedskjutningen" av malaysiska MH17.

Obamas hycklande bombning av ISIS exponerad

Obamas hycklande bombning av ISIS exponerad
Med anledning av President Barack Obamas godkännande av flyganfall mot ISIS mål i Irak så kan det vara till nytta att påminna oss själva om vilka länder som finansierar denna dödliga terrorgrupp.

Den saknade historien om CIA

Den saknade historien om CIA
Leroy Fletcher Prouty (24 januari, 1917 – 5 juni, 2001) tjänstgjorde som Chief of Special Operations för the Joint Chiefs of Staff under President John F. Kennedy. En före detta överste inom det amerikanska flygvapnet, han avgick från militärtjänstgöring för att bli en bankman och blev en kritiker av USA:s utrikespolitik, speciellt de hemliga operationerna CIA utförde, vilka han visste mycket om.

Klicka här
för att lyssna på en intervju med honom

Påminnelse: USA ville provocera fram en nedskjutning av ett plan för att kunna gå i krig

Påminnelse: USA ville provocera fram en nedskjutning av ett plan för att kunna gå i krig
År 2005 så läcktes ett memo från ett möte januari 2003 mellan USA:s president George W. Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair bör Bush övervägde att provocera fram ett krig med Saddam Husseins regim genom att flyga ett amerikanskt spionplan över Irak med FN:s färger för att locka Irak till att skjuta ned planet.

Detta var inte den första gången USA:s övervägde sådana metoder. Tidigare hemligstämplade dokument från 1962 års operation Nortwoods bekräftar att USA:s Joint Chiefs of Staff planerade att, “create an incident which will demonstrate convincingly that a Cuban aircraft has attacked and shot down a chartered civil airliner enroute from the United States to Jamaica, Guatemala, Panama, or Venezuela.”

Dick Cheney: Det kommer ske en till attack lik 9/11 på amerikansk mark innan år 2020

Dick Cheney: Det kommer ske en till attack lik 9/11 på amerikansk mark innan år 2020
Enligt före detta vicepresidenten Dick Cheney så kommer det ske en till attack lik den elfte september 2001 på amerikansk mark innan slutet av detta årtionde, och "denna kommer troligtvis bli mycket dödligare än den förra".

USA tvingar militär personal att vara försökskaniner för psykiatrin

USA tvingar militär personal att vara försökskaniner för psykiatrin
USA tvingar sina soldater att bli tvångsbehandlade inom psykiatrin, för att de globala läkemedelsföretagen skall kunna sälja bättre och samtidigt ha tillgång till gratis försökskaniner. Att tusentals amerikanska soldater begår självmord och mord efter att ha intagit neuroleptika som Zyprexa och liknade är helt ok för den amerikanska regeringen.whitetv.se

Schweizisk folkomröstning om ärligt penningsystem

Schweizisk folkomröstning om ärligt penningsystem
I Schweiz har nu nationalekonomiprofessorn Hans Christoph Binswanger, statsrättsprofessorn Philippe Mastronardi och professorn för vetenskapsetik Peter Ulrich från föreningen Monetäre Modernisierung startat en namninsamling för Schweiz, som skall med minst 100 000 underskrifter starta en bindande folkomröstning att införa ett ärligt penningsystem i Schweiz enligt deras grundlag. Den bestämmer redan att enbart den schweiziska centralbanken, Nationalbank, skall ha rätten att emittera pengar, inte längre privatbankerna genom fractional reserve banking.

Schweiz är precis som Sverige mycket lämpad att vara först i världen att införa ett ärligt banksystem, då de inte är med i Euron och har en grundlag som redan bestämmer, att enbart centralbanken har rätten att göra pengar.

Läs mer på whitetv.se

Vaken når ut till alltfler svenskar

Vaken når ut till alltfler svenskar
Vi har under året sett en stadigt uppåtgående trend av intresset för Vaken och informationen vi förmedlar. Detta har märkt i antalet besökare till hemsidan, antalet medlemmar i vår facebook-grupp och ranking av sidan.

Under april och maj var vi nästan uppe i 50.000 unika besökare (ip-adresser), vår facebookgrupp har nu över 6600 medlemmar. När vi jämför oss med annan massmedia ser vi att vi redan börjat gå om vissa tidningar när det gäller nyheter på webben. T. ex. så har vi bättre Alexa-ranking än Skånska Dagbladet som har ranking 726 i Sverige när denna artikel skrivs medan Vaken är rankade på plats 700 i Sverige när det gäller hur populär en hemsida är.

Vi når även ut på andra sätt, de senaste åren har vi i informationskampanjer tryckt upp tiotusentals pamfletter som vi själv delat ut och som folk över hela landet beställt och spridit. Det ser onekligen ut som om samma trend som man bland annat ser i USA där alternativmedia tar över allt mer har kommit till Sverige. Hjälp oss att fortsätta denna trend genom att berätta för folk om Vaken och att stötta oss.

Stötta Vaken med en månatlig donation

Denna intervju från Bilderbergmötet i år är högst aktuell:

Vaken och alternativmedia från andra länder var på plats när Bilderbergmötet hölls i Köpenhamn, men enda svenska massmedia på plats var SvD, men inte för att rapportera utan i form av deras politiska chefredaktör Tove Lifvendahl som var en av deltagarna på mötet.

Joe Biden vill skapa "ny världsordning"

Joe Biden vill skapa "ny världsordning"
USA:s vicepresident Joe Biden höll under onsdagen ett tal vid det amerikanska flygvapnets officershögskola Air Force Academy i Colorado. Han uppmanade bland annat kadetterna att strida för en USA-dominerad "ny världsordning".

– Jag tror att vi, och framför allt ni, har en otrolig möjlighet att ta ledningen för att forma en ny världsordning för 2000-talet som överensstämmer med amerikanska intressen och gemensamma intressen, sade Biden enligt Colorado Springs Gazette.

Klicka här för att läsa vidare

Svenska banker tvingade Lettland in i Euron enligt Lettlands finansminister

Svenska banker tvingade Lettland in i Euron enligt Lettlands finansminister
Den lettiska finansministern Vjaceslavs Dombrovskis anklagar de svenska bankerna att ha tvingat Lettland in i Euron. Detta kommer fram i slutet av en intervju som den fransk/tyska tv-kanalen Arte nyligen gjorde. De sociala kostnader för Euro-inträdet skulle ha varit enormt höga, klagar Dombrovskis. Under finanskrisen efter 2008 krympte ekonomin med 20%. Arbetslösheten är rekord hög. Många dog av fattigdomen.

2008 lånade IMF 7,5 miljarder EUR till Lettland. Ca.10% av befolkningen tvingades fly Lettland p.g.a. de extrema sparåtgärder som IMF, EU-kommissionen och de svenska bankerna krävde. Andra uppgifter talar om 20%. Speciellt den unga och välutbildade delen av befolkningen lämnade Lettland.

Klicka här
för att läsa vidare eller läs på whitetv.se

Uppror mot Monsanto och myndigheterna: aldrig har så många vakna marscherat genom Stockholm

Uppror mot Monsanto och myndigheterna: aldrig har så många vakna marscherat genom Stockholm
I förrgår hade #MAMsweden organiserat en stor protestmarsch mot giftbolaget Monsanto och deras köpta myndigheter, från Mynttorget till Humlegården genom Stockholm. Ca.1 500 vakna människor hade anslutit sig och målat sig själv eller sina plakat med varningsinformation mot Monsanto. Aldrig någonsin har så många upplysta människor tågat genom Stockholm. Detta är ett mycket positivt tecken att vi är på väg mot bättre tider.Klicka här för att läsa vidare eller läs på whitetv.se

Vakna föregångare - George Seldes: En journalistisk gigant

Vakna föregångare - George Seldes: En journalistisk gigant
Han mötte både Lenin, Stalin Mussolini, Franco och Hitler och han var en av de första att varna för den framväxande fascismen. Seldes visade även hur moguler i väst tidigt stödde fascisterna, men ju mer han avslöjade desto mer fick Seldes se sina egna arbeten censurerade.

George Seldes föddes i en judisk familj i New Jersey år 1890 och efter studier vid Harvard började han jobba som reporter på tidningen Pittsburgh Leader 1909. Från 1916 arbetade Seldes för United Press i London och när USA gick in i första världskriget 1917 tjänstgjorde han som krigskorrespondent för American Expeditionary Forces, (AEF). Under kriget intervjuade han bland annat den tyske generalfältmarskalken Paul von Hindenburg (som sen blev Tysklands rikspresident 1925). Den amerikanska militären stoppade dock publiceringen och Seldes hävdar att det sen bidrog till nazismens starka framväxt.

Klicka här för att läsa vidare

Bidens son får toppjobb inom ukrainskt gasbolag

Bidens son får toppjobb inom ukrainskt gasbolag
Den amerikanska vicepresidenten Joe Bidens son Hunter Biden har tilldelats jobbet som styrelseledamot på ett av Ukrainas största gasbolag, Burisma Holdings, mitt under den pågående krisen i Ukraina.

Att vicepresidentens son nu får ett toppjobb på ett av Burisma Holdings sker i ett prekärt läge. USA, och vicepresident Biden, har under en tid försökt hjälpa Ukrainas nya regering att bli mer självförsörjande istället för att köpa in energi från Ryssland.

Läs mer på nyadagbladet.se