vaken

Vakencorner
Studera > Ekonomi > Artiklar > Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre

Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre

Published by Anonym on 2010-12-16 (2374 reads)
Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Islands president Olafur R. Grimsson förklarade i en intervju för Bloomberg.com att hans land har klarat sig mycket bättre tack vare att man vägrade att betala bankernas förluster och lät dem gå omkull.

– Skillnaden är att i Island lät vi bankerna gå omkull, sa han. Det var privatbanker och vi pumpade inte in pengar i dem för att hålla dem under armarna. Staten tog inte på sig de fallerade privatbankernas skyldigheter.

Tidigare i år, då den isländska regeringen förhandlade fram drakoniska villkor för en räddningsaktion som sedan godkändes av det isländska alltinget, var det Grimsson som gjorde bruk av presidentens rätt att underställa saken en folkomröstning, vilken resulterade i ett rungande nej från islänningarna.

– Island klarar sig mycket bättre än väntat, sa Grimsson.

- Den isländska statens betalningsansvar för utländska placerares fordringar som härstammar från IceSave-konton i den fallerade Landsbanki borde underställas en folkomröstning, sa han.

– Hur mycket kan vi begära att vanliga människor – bönder och fiskare och lärare och läkare och sjuksköterskor – ska ställa upp med för att betala fallerade privatbankers förluster? Den frågan, som har stått i centrum för IceSave-saken, blir nu den brännande frågan i många europeiska länder, sa Grimsson.

Efter det att Island sagt nej till villkoren för räddningsaktionen gav IMF vika och började betala ut ett av IMF organiserat lån på 4,6 miljarder dollar. Nu sade Grimsson att Island kanske inte behöver hela beloppet. Islands bankrutta banker delades, på så vis att placerares fordringar på 85 miljarder dollar separerades från bankernas inhemska verksamhet, och det gjorde att de kunde fortsätta att tjäna den isländska ekonomin.

Storbritanniens och Hollands regeringar, med stöd av IMF och bl.a. Sverige, försökte då tvinga Islands regering att åtminstone ta på sig bankförlusterna för sina landsmäns insättningar i IceSave-banken. Argumentet var att det var en virtuell internetbank som inte fanns på plats utanför Island, och därför skulle Isländska staten stå för insättargarantin även för kunder i utlandet. I själva verket hade både Storbritanniens och Hollands regeringar godkänt IceSave som bank för sina innevånare. De ville dessutom att islänningarna skulle betala den holländska insättargarantins högre belopp till de holländska kunderna. Bara den lilla IceSave-delen av de isländska bankernas förluster kunde ha ruinerat isländska folket i generationer, om inte folkets protester och presidenten stoppat det.


Originalartikel

larouche.se
  Send article
Share on facebook

Navigate through the articles
Previous article Gerry Adams: Befria irländska folket från bankskulderna! Bankväldet – En historik Next article
Kommentarerna ägs av respektive författare. Vi är inte ansvariga för kommentarernas innehåll.

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 20:15  Uppdaterad: 2010-12-16 20:15
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Exempel för framtiden!

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 20:52  Uppdaterad: 2010-12-16 20:52
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Japp! Det är vägen att gå! Ett "fuck you" till bankparasiterna!

Redan 2006 varnade Roger Svensson
,docent på Institutet för näringslivsforskning, för påhittsexpansionen (aka kreditexpansion) som bankparasiterna stod för. Han påpekade att penningmängden öka med runt 18% och att dessa påhitt var det som pumpade upp tillgångsvärderna. Han trodde att det skulle komma en räntechock efter dåvarande val för att dämpa vansinnet - den kom aldrig. Mellanhänderna, bankparasiterna fortsatte istället påhittningen av krediter som de, såsom mellanhand, kunde trissa upp bopriserna med. Bostadsinflationen som följde pga denna upptrissning döpte bankparasiterna om till "värdeökningar" och kunde på så sätt lura folk till att tro att det alltid skulle komma någon större skuldtorsk efter köparen och att köparen "investerade" i framtiden. Hela pyramidspelet är bankparasiternas fel.

Artikeln från 2006:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ ... ar-efter-valet_353006.svd

Citat:
"Den utestående volymen av bostadslån till hushållen har fördubblats från ca 550 mdr kr år 1999 till nästan 1 200 mdr kr i dag." (med "i dag" avses när artikeln skrevs, dvs år 2006.

Nu är de påhittade "bolånen" uppe i 2 000 miljarder! Dvs bankparasiterna har ökat skuldsättningen för bostäder gånger 4 sedan 1999.

Påhittsexplosionen som följde efter 1985 års kreditavreglering är en kort fjärt jämfört med den här brakskiten. 90-talskrisen, orsakad av samma banparasiter, kostade Sverige 60 000 företag och massarbetslöshet.

Frågan är som sagt hur länge vi ska låta dessa experter av låtsasspråk få hålla på? Nationalisera skiten, ha totala skuldavskrivningar, omfördela parasitrovet och släng bovarna i fängelset.

Hoppas Island kan fortsätta visa vägen. Men enligt den svenska bloggerskan Islandsmamman, boende å Island är bankparasitismens korruptionensröta djup även där:

http://blogg.aftonbladet.se/islandsma ... 10/12/rapport-fran-acklet

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 23:10  Uppdaterad: 2010-12-16 23:10
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Oy Vey, konkursa banker, lol

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 23:22  Uppdaterad: 2010-12-16 23:22
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Behövs inte någon ansträngning för det :) Kol Nidre luften håller på att punkteras alldeles av sig själv. Sedan är det bara att se till att parasiterna inte får göra om det! Bysantiska lösningen höll ju i tusen år så det kanske vore en idé istället för Madagaskar?

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-16 23:47  Uppdaterad: 2010-12-16 23:47
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
http://wakeupfromyourslumber.com/blog ... s-connections-rothschilds

Wikileaks' Assange's Lawyer has connections to Rothschilds


Ny visade sig sv "rättssväsendet" globalt vilka korrupta råttor de är. Alla fattar att sv är laglös och rättslös land där mafia härjar och dessutom så degraderad och fördummat lång ifrån all sund förnuft i degraderad grudd träsket uppetsade av självgodhet och dumhet

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-17 12:10  Uppdaterad: 2010-12-17 12:10
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Banker behövs inte. De gör mer skada än nytta. Kanske dags att inte använda pengar över huvudtaget. Vi sitter på samma klot. Ett maktmedel.

Poster Tråd
Anonym
Skriven: 2010-12-20 05:46  Uppdaterad: 2010-12-20 05:46
 Ang: Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre
Hittade ett klipp om detta, kanske samma klipp som artikel-författaren ovan hänvisar till. Jäkligt bra att Isländarna stod upp mot den onda svarta draken IMF :)God jul!
dvd-infobeställning banner längst ned.
Ikoner
Paypal
Vakens Paypal strular för tillfället: donera gärna via vårt Plusgiro-konto istället:
30 06 87-1 (Exoteriska Föreningen).
Tack på förhand!

Stötta Vaken med en månatlig donation
Facebook
Gå även med i vår facebook-grupp och bli en av de över 5000 som diskuterar där.
Login
Annonsorer och reklam
Annonser:
Att regelbundet vara jordad anses vara den största hälsoupptäckten i modern tid. Jordning släcker inflammation och återställer kroppens elektriska funktioner till det som är normalt. Besök hemsidan earthingpeople.se för mer information.

Varje år samlas vi på norra Öland där stränderna är långa och sanden vit. Där firar vi sommaren och möter både nya och gamla vänner. Vi prövar nya vägar för att lära känna oss själva, varandra och hur vi kan leva i allt mer skönhet på vår planet.


Anarchos förlag & evenemang finns nu åter på Facebook – hitta och gilla oss där!

Ange rabattkoden ”vaken” i meddelandefältet i kassan när du beställer för att få 2% rabatt på alla produkter utom guld och monsterboxar med Liberty Silver mynt.


Annonsorer och reklam 2

Det enda rätta handlar om informationskriget mellan samhällets etablerade röster och röster från oliktänkande samhällskritiker. Boken berättar detaljerat om de metoder som används för att tysta ner tusentals människors tvivel. Den berättar om yttrandefriheten som ger dig rätten att säga din mening i ett samhälle som ser till att ingen kan höra dig.

Vaken.se har cirka 40.000-43.000 unika besökare (IP:n) varje månad.Vill du annonsera på Vaken.se? Läs här!

Creeper MediaCreeper
Spot B

USAs tolv största banker stämda för konspiration

USAs tolv största banker stämda för konspiration
ZeroHedge rapporterar att en grupp investerare tillsammans med pensionsfonder stämmer de tolv största bankerna i USA för att konspirera och rigga marknaden för valutahandel.

palbergstrom.com

Ukrainas "demokratiska statskupp": Att döda civila för att åstadkomma regimskifte

Ukrainas "demokratiska statskupp": Att döda civila för att åstadkomma regimskifte
Med stöd från Washington har Ukrainas oppositionellt ledda "övergångsregering" ledda av parlamentets talesman Oleksandr Turchinov utfärdat en arresteringsorder mot den demokratiskt valde presidenten Viktor Yanukovych i vilken han anklagas för att ha beordrat "massmordet" på civila i de blodiga upploppen och konfrontationerna med polisstyrkor vid självständighetstorget Maidan.

Detta "massmord" som han anklagas för bär kännetecken från högerkanten och det nynazistiska partiet Svoboda, vilka stöds och finansieras genom diverse kanaler av USA och EU.

Klicka här för att läsa vidare

Ukraina: Arméförråden öppnas för nynazisterna

Ukraina: Arméförråden öppnas för nynazisterna
Victoria Nulands inkuppade president i Ukraina, Arseni Jatsenjuk, har sparkat tre vice försvarsministrar i en eftergift till den nynazistiska Högersektorns krav på militärens materiel, vapen och utbildningsanläggningar. De avskedade generalerna hade bestämt motsatt sig detta.

Klicka här
för att läsa vidare

Krypskyttar i Kiev anlitade av ledarna för Maidandemonstranterna enligt läckt samtal till EUs utrikesminister Ashton

Krypskyttar i Kiev anlitade av ledarna för Maidandemonstranterna enligt läckt samtal till EUs utrikesminister Ashton
Krypskyttarna som sköt demonstranter och polis i Kiev anlitades enligt ett samtal mellan Estlands utrikesminister och EUs utrikesminister Catherine Ashton av ledarna för Maidandemonstranterna och inte den nu störtade regeringen och presidenten Viktor Janukovytj.

Livet efter ett LVU: del 1

Livet efter ett LVU: del 1
Sverige är kantat med en katastrofal behandling av föräldrar som antingen har ett litet problem, eller ett stort, eller som ofta uppdagas, inga problem alls. Men, dom börjar när socialtjänsten blir inkopplad, och då som så ofta händer så faller Ditt liv och Dina barn tas ifrån Dig, på som sagt, ofta vaga grunder.

Ett juridisk spel följer och rättsväsendet tar inte sitt ansvar att skydda var och ens rätt enligt rättigheterna i deklarationen, eller Svensk lag. (författning).

Rättsupproret Gotland knäckte idén om att samarbeta för att lösa denna kris då regeringen samt med deras granskande myndigheter lyser med sin frånvaro.

Bättre upp, vi kräver Nu en omedelbar förändring på denna katastrof som kantat Sverige i smyg i snart 100 år.

Information om hur Du också kan medverka kommer efter klippet.

Ford erkänner: Vi vet var ni är genom GPS:en

Ford erkänner: Vi vet var ni är genom GPS:en
Jim Farley, vicepresident för global marknadsföring på Ford, skröt nyligen på en teknikkonferens om att biltillverkaren vet om vart alla som kör bil med deras GPS är.

Vi vet om alla som bryter mot lagen och vi vet när du gör det. Vi har GPS i bilen så att vi vet vad du gör, sa Farley, enligt tidningen Business Insider, och tillade att man inte delade datan som samlades in med någon.

Läs mer på nyadagbladet.se

Intervju med Ken O'Keefe

Intervju med Ken O'Keefe
Ken O'Keefe går in på hur de privata bankerna kontrollerar världen och hur regeringar i hela världen följer bankirernas agendor.

Island väljer mänskliga rättigheter före banker

Island väljer mänskliga rättigheter före banker
En intervju på RT med Islands president som förklarar vad som hänt på Island och hur det finansiella systemet hotar demokratin.palbergstrom.com

Strålning från trådlösa nätverk skadlig för hjärnan – känt sedan decennier

Strålning från trådlösa nätverk skadlig för hjärnan – känt sedan decennier
2004 beskrev telekomoperatören i Schweiz Swisscom cancerriskerna med de trådlösa nätverk som nu massintroduceras i svenska skolor och förskolor i ett patent. Swisscom visste redan då betydligt mer än vad ”utredarna” på Strålsäkerhetsmyndigheten vet i dag 9 år senare om riskerna – trots omfattande forskning som om och om igen bevisat strålningens skadlighet:

”Effekterna av WLAN på människokroppen kan bli omfattande…Hälsoriskerna av strålningen har blivit bättre förstådda genom den senaste tidens forskning. När exempelvis mänskliga blodceller bestrålas med elektromagnetiska fält, har tydliga skador på arvsmassan och indikationer på förhöjd cancerrisk visats. … Det har således varit möjligt att visa att mobilstrålning kan skada genetiskt material och mänskliga blodceller varvid såväl DNA och antal kromosomer förändras. Denna mutation kan följaktligen leda till ökad cancerrisk”.

Läs mer på mobiltelefoni.tv

Föreläsning: Pål Bergström onsdagen den 4:e december 19:00

Föreläsning: Pål Bergström onsdagen den 4:e december 19:00
Pål Bergström har deklarerat sig som en fri människa och utmanar staten att redogöra för det lagliga förhållande som råder mellan honom som människa och svenska staten. Han berättar om sin syn på frihet, hur han ser att världen är styrt av en elit, att vi är moderna slavar och vad som lett honom fram till den position i livet där han befinner sig idag.

Allt handlar enligt Pål om en kursändring mot en själslig realitet, vilket är hans bakomliggande budskap. Det som nu sker är ett uppvaknande till en bättre värld.

Pål håller i en inledande presentation på ca en timme, sedan finns det möjlighet till diskussion för de som så önskar.

Tid: 19:00
Plats: Helsingborg, Karlsgatan 7, ingång genom järngrinden och sedan in i källaren genom dörren till höger
Inträde: Fritt, fika mot frivillig donation

palbergstrom.com

Oswalds änka: Min man mördade inte JFK

Oswalds änka: Min man mördade inte JFK
Änkan till Lee Harvey Oswald, mannen som enligt den officiella historian mördade den amerikanska presidenten John F. Kennedy i Dallas 1963, träder nu fram och anklagar CIA och maffian för att ha lagt hela skulden på Oswald.

Hon tror, tillsammans med 80 procent av amerikanska medborgarna, att det egentligen var en mer komplex operation som utfördes för att mörda John F. Kennedy, och inte att Lee Harvey Oswald ensam sköt ihjäl JFK med ett gevär från 1938 av det italienska märket Carcano.

Läs mer på nyadagbladet.se

Varför gör inte Vaken mer?

Varför gör inte Vaken mer?
Vaken möts ofta av massor av goda idéer som vi antingen själva kommer på eller som människor som träffar oss har med sig och vill genomföra. Vi möts inte sällan också av "varför gör inte vaken ditt eller datt". Artikeln du nu läser kommer ta upp denna problematik.

Det korta svaret på detta är att vi har resursbrist och vi istället skulle behöva att du tar ett större ansvar för att bidra till en bättre värld, antingen genom egna projekt eller genom att arbeta med att utveckla Vaken. Vi som idag jobbar med Vaken.se har vanliga arbeten och familjer med ansvar, rutiner och annat som tar upp mycket av den vakna tiden (ingen avsiktlig ordvits).

Klicka på läs mer för att höra det längre svaret...

Bilden av en misstänkt terrorist

Bilden av en misstänkt terrorist
Den amerikanska säkerhetstjänsten National Security Agency, NSA - presentation överflödig - har ju varit i blåsväder på sistone. Inte bara övervakas du och jag och alla andra både i och utanför USA utan till och med Tysklands förbundskansler Angela Merkel minsann får sin personliga mobiltelefon avlyssnad. Dessutom sägs det ha pågått i över ett decennium. USA:s president Barack Obama visste inget såklart, men att tala sanning är ju som bekant inte den mannens starka sida...

Så bra då att vi nu efter mer än tolv år av pågående "Krig mot Terrorismen" äntligen fått en bild av hur en misstänkt terrorist ser ut, och vilka redskap för kommunikation och samband terroristen har i besittning för att planera sina illdåd mot allas vår frihet och demokrati. Märkligt att inget varken skägg eller någon turban syns på fru Merkel, men det är kanske vara en petitess i sammanhanget?

Holländsk storbank i Libor-uppgörelse

Holländsk storbank i Libor-uppgörelse
Rabobank har gjort upp med myndigheter i USA, Storbritannien, Japan och Nederländerna. Banken tvingas betala 774 miljoner euro, motsvarande 6,8 miljarder kronor, för att ha riggat interbank-räntorna Libor och Euribor.

2012 fick de engelska banken Barclays betala tre miljarder kronor för att ha manipulerat nivån på den internationella referensräntan Libor. Tillsynsmyndigheter har sedan dess legat på hårdare för att minska den utbredda manipulationen bland räntorna för lånen bankerna tar mellan varandra.

Läs mer på nyadagbladet.se

”Dold agenda” bakom storbankernas försök att avskaffa kontanter

”Dold agenda” bakom storbankernas försök att avskaffa kontanter
Nyligen släppte Säkerhetsbranschen en kartläggning som visade att kontanter var billigare än korthantering för de flesta företag i Sverige. Nu kontrar storbankerna med att höja priset på kontanttjänster med upp till 1 200 procent, samtidigt som Säkerhetsbranschen anklagar bankerna för att ha en dold agenda.

Kontantverksamheten sköts av storbankernas gemensamma bolag BDB Bankernas Depå AB, som ägs av fem banker. Genom en föreskrift från Riksbanken får banker vara depåägare och köpa och sälja kontanter. BDB den enda aktören på marknaden vilket gör att lagring, försäljning och köp av kontanter är en monopolmarknad.

Klicka här
för att läsa vidare

NSA avlyssnade 35 världsledare

NSA avlyssnade 35 världsledare
Under onsdagen framkom det att den tyska förbundskanslern Angela Merkel fått sin telefon buggad av NSA. Men sekretessbelagda dokument från Edward Snowden visar att NSA:s övervakning av världsledare är mer omfattande än så.

NSA har enligt Snowdens läckor fått tag i uppgifter om drygt 200 militära och politiska ledare, varav kategorin ”världsledare” utgör 35 personer. Mycket tyder på att de 35 världsledarna är presidenter, premiär- och statsministrar i andra länder, rapporterar The Guardian.

Läs mer på nyadagbladet.se

Vi behöver fler whistleblowers och vardagshjältar

Vi behöver fler whistleblowers och vardagshjältar
Snowden, Manning, Assange är några exempel på ovanligt modiga människor som under senare tid öppnat upp våra ögon för orättvisor, krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter. De har offrat mycket för rättvisan, för sanningen och för en bättre värld.

Det finns många många fler whistleblowers eller vardagshjältar som den också så modiga EU-parlamentarikern från Frankrike, Eva Joly, kallar dem. I sin bok beskriver hon några av dessa människor som hamnat i situationer som de funnit oacceptabla. Gemensamt för dem är en icke-egoistisk drivkraft som lett dem till att agera och vägra acceptera maktmissbruk, orättvisor, rättslöshet eller korruption:

”Att utsätta sig för fara är inget man väljer, men ibland leder livet till ett hundraprocentigt engagemang när det man inte kan acceptera blir outhärdligt. Det krävs mod och envishet. Framförallt krävs det en stor tilltro till människan”

Klicka här för att läsa vidare eller läs på mobiltelefoni.tv

Här ljuger DN om gasattacken i Syrien

Här ljuger DN om gasattacken i Syrien
"Assad ångrar attacken" var rubriken på en kontroversiell artikel som tidningen Dagens Nyheter publicerade den 8 september, om gasattacken mot civila i Syrien. Nu visar ett videoklipp på Youtube att DN har hittat på de citat som tillskrevs Syriens president Bashar al Assad i artikeln.

Klicka här för att läsa vidare

ECB blir ny finansinspektion för de europeiska bankerna: Ett steg närmare finansdiktatur

ECB blir ny finansinspektion för de europeiska bankerna: Ett steg närmare finansdiktatur
12 september röstade 556 EU-parlamentariker för en ny bankkontroll genom den europeiska centralbanken i Frankfurt, ECB. 54 var emot och 28 röstade ej. Detta är ett steg närmare en europeisk bankunion. Dessutom kan ESM nu direkt användas för att rädda europeiska banker. I praktiken betyder det ytterligare en belastning för de tyska skattebetalarna, vilket var skälet att Tyskland var emot en sådan lösning och påstår att den strider mot EU-rätten.

Klicka här för att läsa vidare eller läs på whitetv.se

HD vägrar ta upp bankparasitmålet: Sverige ingen rättsstat

HD vägrar ta upp bankparasitmålet: Sverige ingen rättsstat
I veckan kom Högsta domstolens beslut, 2013-08-30, Ö 2151-13, att inte pröva bankparasitmålet som EU-advokaten Henning Witte har fört mot SEB. Målet förlorades mot SEB i Norrköpings tingsrätt, som tog sig friheten att ändra Sveriges grundlag, genom att stryka den för bankväsendet viktigaste regeln i 9:14 regeringsformen, som kräver en lag för privatbankernas emittering av digitala pengar.

När en bank lånar ut pengar, tar den mestadels inte från befintliga pengar, utan tillverkar nya, egna genom en digital manöver i bankens dator, utan att banken har arbetat för dessa pengar. Vips är digitala pengar födda, vilka är mer än 95% av dagens penningmängd, resten är kontanter. Eftersom det inte finns en sådan lag som ger bankerna rätt att ge ut digitala pengar, har SEB lånat ut olagliga pengar, vilket i sin tur medför, att de inte har rätt att kräva tillbaka sitt digitala falskmynteri.

Läs mer på whitetv.se