vaken

Vakencorner
BottomBottom  Previous Topic Previous Topic  Next Topic Next Topic   Register To PostAnonym
Subliminal marknadsföring
#1
Är det någon som har bra länkar till information om subliminal marknadsföring? Gärna videoklipp och bildexempel. Några bra svenska exempel?
Tack.

 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: Subliminal marknadsföring
#2


See User information
Kanske inte exakt det du söker, men intressant hur astrologiski och esoteriska symboler används av företag i logotyper, marknadsföring etc.

http://video.google.com/videosearch?q=subversive+symbolism

Posted on: 2007/1/4 10:43
The answer to 1984 is 1776

newworldsheep.com
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: Subliminal marknadsföring
#3


See User information
Om jag förstår det rätt gjordes dom flesta experiment med subliminala meddelanden och reklam på 60 talet utan att egentligen vetenskapligt bevisa att det fungerade.

Med fungera menar jag då att man lyckades påverka en människa undermedvetet.

Man gjorde bland annat tester där man höjde temperaturen i biografer och sedan sålde olika sorters läsk i pausen. I fimen hade man lagt in bilder på ett märke som ofta också sålde något bättre än normalt.

Men det är svårt att utreda om den subliminala meddelandet haft någon egentlig verkan eller om den höjda värmen bara ökade en normal försäljning.

Däremot finns det andra former av subliminala meddelande som fått enorm genomslag i reklambranschen och även den politiska världen.

I dokumentärserien The History of the Self beskrivs hur Edward Bearnais släkting till Sigmund Freud använde sig av Freuds idéer om att människan innerst styrs av mycket basala impulser främst hunger, sex, rädsla och trygghet.

Han genomförde bland annat en reklamkupp där han lät ett 50-tal kvinnor infiltrera suffragette rörelsens demonstrationer med vars en cigarett i handen. Han lyckades på detta sätt att associera den fallosliknande cigaretten med kvinnlig frigörelse och feminin styrka vilket är en sorts subliminal påverkan.

Detta finns överallt omkring oss med sex som en undermedveten signal för åtrå i reklam och död och tortyr som skrämselpropaganda i krigdemagogi.

Det finns dom som påstår att ljud är den bästa formen av subliminal kommunikation eftersom det männskliga psyket normalt inte funderar på vad den hör på samma sätt som vad den ser.

Om man tänker på det så är plinget i hissen en sorts subliminal signal som talar om för dig när dörren öppnas eller stängs. Du hör det och agerar efter det men tänker sällan på varför.

I vissa mer propagandistiska dokumentärer och tv reportage används detta flitigt. Exempel kan ses på TV nyheterna varje dag där reportage från säg Irak försett med musik som beskriver för oss vad vi skall känna inför bilderna. Det kan vara låga oroliga bastoner över bilder på påstådda terrorister eller mer behagliga kanske t.o.m. patriotiska melodier bakom det dom vill att vi skall uppfatta som possitivt.

Man kan också spekulera i om dom påstådda Al-Qaidas videosekvenser med mycket dålig bildkvalitet och osynk i ljudet inte också är en subliminal påverkan som gör dom mer olik oss (det övriga TV-utbudet). Lite skumma och oberäkneliga.

För om du tänker på det så är det idag mycket svårt att få så dålig kvalitet på videomaterial. Du måste koda om det flera gånger och aktiv försämra kvaliteten. Speciellt med den teknik som idag gör det möjligt för vilken semesterpappa som helst att producera hyffsad DV kvalitet utan försämrad bild.


http://en.wikipedia.org/wiki/Subliminal_message

Posted on: 2007/1/4 13:41
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: Subliminal marknadsföring
#4


See User information
Det råder ingen tvekan om att subliminala budskap påverkar oss hävdar jag. Har ni någonsin sett "Mind Control" eller "Trick of the Mind" med Derren Brown?

Jag glömmer aldrig när han tog med sig två snubbar på en kort taxifärd genom centrala London och sedan lät dem göra ett förslag på reklam för ett företag varpå Derek lovade att han skulle förutsäga
vad de gjorde.

Han visade sig sedan med skrämmande exakthet kunna göra en klockren beskrivning på vad de hade valt både vad beträffande idé, bilder och text.

Han kunde göra detta utifrån vad de två killarna hade sett under taxifärden. Man hade alltså placerat ut vissa grejer med bilder och text som undermedvetet triggade killarna att välja det.

Såg en gång en dokumentär från Holland där ett företag för tvättmedel på 70-talet körde subliminala budskap som gjorde att folk köpte hysteriska mängder av deras produkter.

Bilder och ljud sköljer över oss i en oändlig ström varje dag och jag påstår att vårt sinne kan plocka upp rubbet, även om det mesta sker omedvetet. En annan dokumentär jag såg testade man att sätta en person framför en skärm som visade en bild i sekunden på olika bilder och texter. När man sedan hypnotiserade försökspersonen kunde denne återge allt som visats, inklusive hela A4-sidor med text.

Posted on: 2007/1/4 14:36
Religion separerar - Andlighet förenar
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: Subliminal marknadsföring
#5


See User information
Det beror lite på vad man lägger i ordet subliminal.
Om man visar bilder för folk och dom kan tala om vad det var dom såg menar jag inte att det är subliminal påverkan.

Jag har också hört historien om taxiresan men inte sett det själv.
Men det finns många olika former för påverkan som är undermedveten såsom suggestion. Vilket låter mer som det du beskriver.

http://en.wikipedia.org/wiki/Suggestion

Suggestion kan ses som en sorts subliminal påverkan. Eller kanske borde man tvärtom kalla subliminala meddelande för suggestion fast med hjälp av bilder och meddelanden!?

Suggestionanvänds flitigt i vårt vardagsbeteende undermedvetet grimaser, kroppsposer, blickar, röstnivåer och så vidare.

Däremot har jag inte sett något exempel på det man oftast kallar subliminala meddelanden, d.v.s. bilder som flashar förbi x-ggr per sekund med meddelande, som visat sig vetenskapligt bevisat.

En anledning till detta kan vara att film normalt är 25 bilder per sekund. Ögat hinner gott och väl uppfatta att det flimmrar förbi något som inte är som det skall. Men om det är ett meddelande måste det dessutom uppfattas vilket gör meddelandet begränsat.
Man kan inte skriva en essä så att säga, utan måste hålla sig till bilder eller enstaka ord.

Att med dessa bilder eller enstaka ord försöka påverka en människas natur mer än att kanske associera en produkt till något possitivt går knappast. Att därifrån få en människa att aktivt gå och handla produkten eller välja den när den passerar hyllan kräver ytterligare påverkning enligt min mening.

Dessutom finns det en enorm badwill associerat med subliminala meddelanden som påverkar människan mer än den lilla goodwill som reklamen kan orsaka. Om du skulle få veta att ett företag medvetat försökt påverka ditt undermedvetna skulle du troligtvis sky det företaget som elden.

Nä det subliminala måste nog vara mycket mer subtilt och mindra påträngande för att fungera. Bortsett från krigspropaganda, svångremspolitik och aidskampanjer villsäga.

Posted on: 2007/1/4 15:08
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Anonym
Re: Subliminal marknadsföring
#6
OK, tack för länken till Michael Tsarion-föredraget, det var mycket intressant!

 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: Subliminal marknadsföring
#7


See User information
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14368374.asp

Lite intressant repotage om tv tittande :)
Sen om det beror på Suggestion... ja troligen... eller?

Posted on: 2007/1/5 3:32
"Fascism should more appropriately be called Corporatism because it is a merger of state and corporate power."
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 
dvd-infobeställning banner längst ned.
Ikoner
Paypal
Stötta Vaken med en månatlig donation
Facebook
Gå även med i vår facebook-grupp och bli en av de över 15 000 som diskuterar där.
Login
Annonsorer och reklam
Annonser:


Annonsorer och reklam 2


Creeper MediaCreeper
Vilka är Online
41 user(s) are online (41 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 41

more...
Nya medlemmar
test_user
test_user
01/01/2020
brifrida 09/05/2019
Turbozz 08/15/2019
Fr4nzz0n 07/30/2019
Egenerfarenhett 05/19/2019
Bloggar o Länkar

I11time.dk
911 Truth i Danmark.
Se verkligheten
Dissekerar skildringar från massmedia.
Den dolda agendan
Nyheter på svenska.
Klarsikt
Mats Sederholm & Linda Bjuvgård.
Dominic Johansson
Hjälp Dominic att komma hem.
Mjölkpallen
Mjölkpallen är samlingsplatsen där bonnförnuftet tros ha sitt säte.
911truth.no
911 Truth i Norge.
Nyhetsspeilet.no
Nyheter på norska.
En bild säger mer ...
Citat från eliten som bilder.
Folkvet
Sanningen är dold bland lögnerna
Fred & Frihet
Geoengineering.se
Hur påverkar geoengineering dig?
Grundläggande frihetsbegrepp på svenska

RSS